Part 1: Why did Jesus die?
Question 1: Why did the Romans want him dead?
Answer: The Romans were afraid of civil unrest.
From then on Pilate sought to release him, but the Jews cried out, “If you release this man, you are not Caesar’s friend. Everyone who makes himself a king opposes Caesar.” John 19:12 ESV
(MULTILINE REVEAL SMALL)
Question 2: Why did the Jews want him dead?
Answer: The Jews saw Jesus as a blasphemer.
The Jews answered him, “We have a law, and according to that law he ought to die because he has made himself the Son of God.” John 19:7 ESV
(MULTILINE REVEAL SMALL)
Question 3: Why did one of the disciples want him dead?
Answer: Judas gave in to the temptation of the enemy.
During supper, when the devil had already put it into the heart of Judas Iscariot… John 13:2 ESV
(MULTILINE REVEAL SMALL)
Question 4: Why did Satan want him dead?
Answer: Satan, because of his pride, opposes the plans of God.
Your heart was proud because of your beauty;
you corrupted your wisdom for the sake of your splendor.
I cast you to the ground… Ezekiel 28:17a ESV
You said in your heart,
‘I will ascend to heaven;
above the stars of God
I will set my throne on high;
I will sit on the mount of assembly
in the far reaches of the north;
I will ascend above the heights of the clouds;
I will make myself like the Most High.’
But you are brought down to Sheol,
to the far reaches of the pit. Isaiah 14:13-15 ESV
(MULTILINE REVEAL SMALL)
Question 5: Why did God send his Son?
Answer: God loved us and sent Jesus to give us life.
In this the love of God was made manifest among us, that God sent his only Son into the world, so that we might live through him. 1 John 4:9 ESV
(MULTILINE REVEAL SMALL)
Question 6: Who caused Jesus’ death?
Answer: The blame lies with us.
But he was pierced for our transgressions;
he was crushed for our iniquities… Isaiah 53:5a ESV
He himself bore our sins in his body on the tree… 1 Peter 2:24a ESV
For Christ also suffered once for sins, the righteous for the unrighteous, that he might bring us to God, being put to death in the flesh but made alive in the spirit. 1 Peter 3:18 ESV
(MULTILINE REVEAL SMALL)
Question 7: Why did Jesus die?
Answer: Jesus died willingly to pay for our sin.
For this reason the Father loves me, because I lay down my life that I may take it up again. No one takes it from me, but I lay it down of my own accord. I have authority to lay it down, and I have authority to take it up again. This charge I have received from my Father. John 10:17-18 ESV
For even the Son of Man came not to be served but to serve, and to give his life as a ransom for many. Mark 5:45 ESV
When Jesus had received the sour wine, he said, “It is finished,” and he bowed his head and gave up his spirit. John 19:30 ESV
(MULTILINE REVEAL SMALL)
Through his death, Jesus purchased our salvation.
Part 2: Why did Jesus rise?
Question 1: What did Jesus’ resurrection show the Romans?
Answer: Jesus, not Caesar is Lord! Jesus is the King of Kings.
For although there may be so-called gods in heaven or on earth—as indeed there are many “gods” and many “lords”— yet for us there is one God, the Father, from whom are all things and for whom we exist, and one Lord, Jesus Christ, through whom are all things and through whom we exist. 1 Corinthians 8:5-6 ESV
(MULTILINE REVEAL SMALL)
Question 2: What did Jesus’ resurrection show the Jews?
Answer: Jesus really is the Son of God.
And immediately he proclaimed Jesus in the synagogues, saying, “He is the Son of God.” Acts 9:20 ESV
I write these things to you who believe in the name of the Son of God, that you may know that you have eternal life. 1 John 5:13 ESV
(MULTILINE REVEAL SMALL)
Question 3: What did Jesus’ resurrection show the disciples?
Answer: Jesus really is the Messiah.
He first found his own brother Simon and said to him, “We have found the Messiah” (which means Christ). John 1:41 ESV
Of this man’s offspring God has brought to Israel a Savior, Jesus, as he promised. Acts 13:23 ESV
(MULTILINE REVEAL SMALL)
Question 4: What did Jesus’ resurrection show Satan?
Answer: Jesus defeated sin, death, and the work of the devil.
Whoever makes a practice of sinning is of the devil, for the devil has been sinning from the beginning. The reason the Son of God appeared was to destroy the works of the devil. 1 John 3:18 ESV
O death, where is your victory? O death, where is your sting? 1 Corinthians 15:55 ESV
(MULTILINE REVEAL SMALL)
Question 5: What did Jesus’ resurrection show about God?
Answer: God accepted Jesus’ perfect sacrifice and exalted him.
And every priest stands daily at his service, offering repeatedly the same sacrifices, which can never take away sins. But when Christ had offered for all time a single sacrifice for sins, he sat down at the right hand of God, waiting from that time until his enemies should be made a footstool for his feet. Hebrews 10:11-13 ESV
Therefore God has highly exalted him and bestowed on him the name that is above every name, so that at the name of Jesus every knee should bow, in heaven and on earth and under the earth, and every tongue confess that Jesus Christ is Lord, to the glory of God the Father. Philippians 2:9-11 ESV
(MULTILINE REVEAL SMALL)
Question 6: What did Jesus’ resurrection show about Jesus?
Answer: Death could not hold him!
God raised him up, loosing the pangs of death, because it was not possible for him to be held by it. Acts 2:24 ESV
(MULTILINE REVEAL SMALL)
Question 7: What does Jesus’ resurrection show us?
Answer: Jesus have the power to raise us from the dead.
These are written so that you may believe that Jesus is the Christ, the Son of God, and that by believing you may have life in his name. John 20:31 ESV
Mary Magdalene went and announced to the disciples, “I have seen the Lord.” John 19:18 ESV
If you confess with your mouth that Jesus is Lord and believe in your heart that God raised him from the dead, you will be saved. Romans 10:9 ESV
(MULTILINE REVEAL SMALL)
The Ultimate Question: Why did Jesus die on the cross and rise on the third day?
Answer: To give you life!
Who will you share a verse with today?